Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

onsdag 28 juli 2010

"Sirila gentlemän sökes" av Karin Brunk Holmqvist

Riktig sommarläsning är Karin Brunk Holmqvists böcker! Som vanligt är det äldre människor som är huvudpersonerna, ett ovanligt litterärt grepp, men Holmqvist skildrar äldre människors vardag väldigt bra och trovärdigt.

I denna boken är det de äldre damerna Margit och Alma, som bor grannar, och vars hus nu ska tvångsinlösas av kommunen för att göra plats för en ny väg till Sommarland. Vart ska damerna ta vägen, de som bott i husen nästan hela sina liv? De vill absolut fortsätta vara grannar, eftersom de träffas dagligen över en kopp kaffe. Till slut ordnar Margits son en tillfällig plats åt dem på äldreboende, och de flyttar in i samma rum. Samtidigt väcks tanken på att träffa varsin manlig vän, och sagt och gjort, damerna sätter in en kontaktannons samtidigt som de kämpar för att få behålla sina hus. De förstår också att det är något konstigt med föreståndaren för hemmet, Ulla.

Boken är varm och underhållande med roliga och välskildrade karaktärer. Mysig läsning!

3 kommentarer:

  1. Ja, jag har också läst flera av henne (bla Sirila...) och tycker de är mysiga! Rekommenderar också Rapsbaggarna som handlar om några gubbar! Jättehärlig!

    SvaraRadera
  2. Ja, Rapsbaggarna är också härlig, liksom "Potensgivarna" som jag just läst. Väldigt levande personporträtt tycker jag att hon lyckas med.

    SvaraRadera
  3. Jag blir sugen på att läsa! Tack för boktipset! :))

    SvaraRadera