Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

onsdag 14 juli 2010

Levande bränd av Souad

Detta är den hemska historien om flickan/kvinnan Souad, som växer upp på Västbanken på femtiotalet, i en starkt mansdominerad familj och by. Mannen har all makt, det är bara män som räknas, något som visas tydligt av att Souads mamma, efter att ha fött fyra döttrar och en pojke, kväver resten av de barn som hon föder direkt efter förlossningen, eftersom de är flickor. Souad börjar tidigt arbeta i familjens jordbruk, har aldrig gått i skolan och är alltså analfabet, och vet inget om livet utanför byn. Knappt i byn heller, eftersom hon bara lämnat familjens gård ett fåtal gånger i sitt liv. Plötsligt en dag är en av hennes systrar borta - och hon vet inget om vad som hänt henne, men i efterhand gissar hon att systern blev mördad av familjen. Varför vet hon inte, men efter den dagen känner hon hela tiden en skräck för att själv bara försvinna en dag. Pappan är hård och brutal och slår ofta sina barn, hon modern finns ingen tröst eller hjälp att få - hon har själv vuxit upp under liknande omständigheter och gift sig i fjortonårsåldern. Så en dag blir Souad själv kär, och ni förstår ju vad som kommer att hända.....

Naturligtvis är detta en otroligt gripande historia, man tror inte att det är sant och man kan inte föreställa sig att växa upp under sådana omständigheter och villkor. Språket är ojämnt och berättelsen är en biografi, vilket kan förklara en viss ojämnhet i berättelsen; det kan inte vara lätt att minnas och återberätta detta helvete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar