Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

torsdag 8 juli 2010

Samaritan - av Richard Price

De senaste dagarna har jag varit helt inne i en historia som utspelar sig kring Ray Mitchell som bor i New Jersey utanför New York. Han är uppväxt i en miljö med fattigdom, brott och droger. Han har haft olika yrken men efter en framgångsrik period som manusförfattare till en tv-serie har han tjänat mycket pengar. Han återvänder för att arbeta gratis med att ha skrivarkurser för ungdomar på sin gamla skola. En kväll hittas han nerslagen i sin lägenhet med svåra skador i huvudet. En granne från förr, Nerese, arbetar som polis, Ray vägrar säga vem som slagit ner honom och hon försöker ta reda på det.

På ytan är boken uppbyggd som en historia om en polis som utreder ett brott men det är människorna, deras villkor i livet och vilka motiv som kan finnas till självdestruktivitet som är det väsentliga. Boken är intensivt berättad och har en massa olika berättelser invävda. Den påminner lite om språket, intensiteten och även personskildringarna i Revolutionary Road. En riktigt bra bok om olika människoöden, utsatta barn och trassliga familjerelationer men med mycket värme. Och en spännande pusselintrig hur och om Nerese ska hitta den som slog ner Ray. (Boken är på engelska, tror jag köpte den på bokrean på Bokus, pocket...)
Recension på framsidan från Daily Mail: "A story so good you never want it to end." Jag håller med och då var den ändå på nästan 500 sidor. =D

1 kommentar:

  1. Ja, detta lät verkligen spännande och intressant. Undrar bara hur man ska hinna med allt. Känner mig lässtressad :-)

    SvaraRadera