Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

lördag 24 juli 2010

"Riddarnas kamp" av Anna Jansson

Nyss hemkommen från Gotland med en signerad barndeckare av Anna Jansson i bagaget....Barnen ska få den när de blir större men jag var ju tvungen att läsa den själv!

Maria Wern är huvudperson i de vuxendeckare som Anna Jansson skriver. Hennes son Emil blir huvudperson i barnböckerna. I denan bok är det Medeltidsvecka på Gotland och allt kretsar kring riddarspelens torneringar. Emil går dit med sin klasskamrat Ubbe, och de träffar på en mystisk tiggare, en baderska som tvångsbadar dem, en spåkvinna som hatar turister och försöker lura dem, och en knäckäppleförsäljare som tar varje chans att sälja sina äpplen. Första dagen faller riddarna sovande ner direkt efter torneringen, andra dagen är det en sadelgjord som är avskuren och en lans som är bruten. Vem är det som försöker saboreta torneringen? Det försöker Emil ta reda på, för han har en egen detektivbyrå.

Boken var trevligt skriven och lite underhållande även för en vuxen läsare. Miljön skildras väl och det är lite roligt när man precis besökt Visby att man känner igen platser och gator. Hela boken genomsyras av medeltidskänsla under medeltidsveckan, men Emil och Ubbe är moderna ungar som tycker det är spänannde med medeltiden. Den blir nog aldrig riktigt otäck, ens för ett barn. Författaren själv tyckte att den vände sig till barn mellan 5 - 12, men jag tror att runt åtta år är den optimala åldern för den här boken. Lite väl enkel handling och upplösning för en vuxen person men säkert en bra barnbok.

1 kommentar:

  1. Tack för boktipset Linda! Detta låter precis som en bok för min Elma, snart åtta år. Vi har också precis varit på Gotland, så även det passar bra! //Lotta

    SvaraRadera