Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

lördag 12 juni 2010

Första sommarboken blev på franska

Faktum är att jag faktiskt läst ut en bok idag: Les yeux jaunes des crocodiles av Katharine Pancol. Är med i en konversationsgrupp för fransklärare och hela terminen har vi kämpat med denna franska feelgood-roman på över 600 sidor. Tyckte väl att den var så där. Handlar om Joséphine som lever med sin arbetslöse man och två döttrar i en förort till Paris. Hon forskar om medeltiden och presenteras som en grå, trist och osjälvständig person. Maken lämnar henne och åker tillsammans med sin älskarinna till Afrika där han ska jobba på en krokodilfarm. Självklart leder detta till att Joséphine måste rycka upp sig och när hennes vackra, men uttråkade, syster ber henne skriva en bok i hennes namn tar berättelsen fart.

Tyckte att boken var relativt lättläst (i alla fall jämfört med L'élégance du hérisson (Igelkottens elegans) som vi läste förra terminen) men väldigt förutsägbar. Kommer inte på någon svensk författare att jämföra med men man känner igen det mesta från feelgood-genren i stort. Boken har tydligen gjort succé i Frankrike och jag tror nog att den skulle få många läsare här också om den översätts.

2 kommentarer:

  1. Hej Johanna! Ambitiöst med en bok på franska för att sätta nivån :). Jag läser en bra bok om Kina och hur de ser på väst mm. "Babes in Beijing" av Rachel Dewoskin.

    SvaraRadera
  2. Då ser vi fram emot en recension av den vad det lider då :)

    SvaraRadera