Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

fredag 18 juni 2010

Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor

I onsdags läste jag ut Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor av Joanna Rose och Alexsander Perski. Boken handlar om hur mängder av människor, främst unga kvinnor, drabbas av stress och utbrändhet, samt även hur dessa stressymptom visar sig allt längre och längre ner i åldrarna. Detta pga att de har hamnat i duktighetsfällan med enorma prestationskrav och orimliga förväntningar på vad de ska prestera. Den tar även upp en del av problemet att kvinnors stress ökar när de kommer hem.

Enligt bokens baksida vill den här boken
"beskriva de psykologiska krafter och samhällsmekanismer som gör att så många unga kvinnor drabbas. Men den vill också visa på vägar ut ur fällan och hur det går att finna balans mellan egna krav och andras förväntningar."

Och det stämmer väldigt bra överens med boken självt. Den var helt ok att läsa med mycket fakta, som komplimenterades av hur man kan hjälpa sig själv. Däremot så var det en hel del som stod i det sådant som jag hört förut, trots andra också mycket intressanta saker.

Jag kan helt klart gå i god för att om man sover dåligt så mår man sämre över lag. :) Detta efter två dagars övning med dottern att sova utan blöja på natten. ;)

snark, snark
;)

1 kommentar:

  1. Ja, det finns ju rätt många böcker på detta tema och tyvärr känns det lite som att har man läst en har man läst dem alla. Har själv läst t.ex Diagnos duktig och Skriet från kärnfamiljen. Båda tar upp liknande teman.

    SvaraRadera