Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

tisdag 3 augusti 2010

Tjuvarnas stad av David Benioff

Hemma i Lidköping igen! Lite tid för läsning blev det allt i Laholm, däremot var det svårare att komma åt datorn när mina syskonbarn nu äntrat datavärlden...

Tjuvarnas stad är en snabbläst, läsvärd bok som utspelar sig i Leningrad under andra världskriget. Nödens lag gäller för att hitta något ätbart eller värdefullt att byta till sig mat med. Lev, 17, ser tillsammans med sina vänner hur en tysk fallskärmssoldat faller ner död, och stjäl vad de kan komma åt från mannen; Levs byte blir en kniv. Dessvärre ertappas han av polis och hamnar i finkan. Under natten, i kolmörkret, får han sällskap i cellen av Kolja, som anhållits för att vara desertör. Lev tror att avrättning är vad som väntar följande morgon, men istället får han och Kolja ett uppdrag: de ska skaffa fram ett dussin ägg till överstens dotters bröllopstårta, och de får fem dagar på sig. Om de misslyckas kommer de att straffas med döden; lyckas de släpps de fria.

Nu väntar en rad äventyr under deras jakt efter ägg. De undkommer kyla, tyska soldater och ryska kannibaler (också ett sätt att klara sig från hungersnöd...) tack vare list och sunt förnuft. Slutet är både lyckligt och olyckligt. Trots all misär är det humoristiskt och rappt skrivet och ger många småleenden under läsningen. Rekommenderas!

1 kommentar:

  1. Jag har också läst Tjuvarnas stad och gillade den mycket! Detta tror jag är en bok som många elever skulle tycka om!

    SvaraRadera