Böcker etc. har kommit till för att hålla några bokcirkelvänner informerade om varandras sommarläsning. De flesta av oss är svensklärare på gymnasiet och högstadiet men det finns även andra yrken representerade.

söndag 22 augusti 2010

Mannen i mörkret

Paul Austers korta, utmärkta och lättlästa roman Mannen i mörkret består, som så många av Austers böcker, av en historia i historien, ja till och med av en historia i historien i historien. Auster är helt enkelt en fantastisk historieberättare och det gillar jag (och miljoner andra fans) skarpt.

August Brill är gammal, sjuk och ångerfull. För att slippa ligga vaken och vrida sig i ångest och ånger natt efter natt så tänker han ut en komplicerad historia om ett framtida amerika i sönderfall. I denna mörka framtidsvision får vi möta en helt vanlig "Svensson" Owen Brick, som bor i New York, är gift med en kvinna från Argentina och arbetar som trollkarl på barnkalas och fester. Brick blir den ofrivillige hjälten som kan få slut på det långa och blodiga inbördeskrig som brutit ut i USA.

Två historier alltså. August Brill som berättar om sitt liv för sitt barnbarn och Owen Brick som måste mörda för att avsluta ett krig.


En läsvärd bok som jag främst kommer ihåg för de korta historier som August hört och återberättar för sitt barnbarn. Mycket bra läsning och en finfin introduktion i Austers författarskap för er som ännu inte läst honom.

All you book lovers out there keep on reading. /Cecilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar