Boken består av en samling texter på temat mode, kläder och identitet, skrivna av etnologer och genusforskare och kulturforskare och allt vad det är. De handlar om vitt skilda ämnen. Allt från hur finska (samlingen är nordisk) hästtjejer klär sig i stallet till kalsongmodets historia till brevbärarnas uniformer. Några är intressanta och kul att läsa och andra teoretiska och rätt tråkiga. De texter som jag gillade bäst var en om hur man sett på barnkläder under 1900-talet och en om folkdräktsmode i Svenskamerika.
Den förstnämnda tog upp hur man under 30-40-talen propagerade för lekoveraller i unisexmodeller som barnen kunde "rasa" i. Man förutsatte att både flickor och pojkar hade stort rörelsebehov och att de skulle få smutsa ner sig. Riktigt intressant med tanke på dagens strikt köns- och färgkodade barnklädesavdelningar...
Folkdräktstexten handlade om hur svenskättlingar (och andra) i staden Lindsborg skapade egna folkdräkter utifrån hur de föreställde sig att de traditionella dräkterna sett ut. Fascinerande att folkdräkten är så levande för dem, när vi oftast ser den som töntig och endast intressant som konsthantverk betraktad.
Hade nog väntat mig betydligt mer av den här samlingen texter och ett stort minus är bristen på illustrationer. Fattar inte hur man skriva en bok om kläder utan att ha många bilder! Nej, den här boken kommer nog inte att läsas av särskilt många elever. Om någon.
Oj ja en modebok utan bilder...Lite trist. Testa Elsas mode ;) eller inte..
SvaraRaderaSjälv kunde jag inte motstå Ebbas stil av Ebba von Sydow som kom för ett par år sedan. Det är ju ingen roman utan mer en stil- och etikettguide och inte vet jag vad den egentligen ska vara bra för, men lite kul är den. Om inte annat så kan man alltid ondgöra sig över både boken och Ebba ;))
SvaraRaderaHe he Ebba uttalar Skövde Sjövde. Det stör mig..
SvaraRaderaHon är en sådan där person som man älskar att hata.
SvaraRadera